Pesto z česnekových květních stvolů

Pěstujete doma česnek paličák a nevyužíváte stvoly s květenstvím? Tak tady je skvělý tip na pesto, které je jednoduché na přípravu a skvělé do jídla a taky velmi zdravé – jako česnek.

DOMA PĚSTOVANÝ ČESNEK MÁ SÍLU

Jsem nadšený pěstitel česneku. Doma pěstovaný česnek má totiž úplně jinou sílu, než ten z obchodu. Sázím ho na podzim a na jaře mě potěší, když z hlíny začnou rašit první výhonky. Používáme ho doma hodně a často – syrový i tepelně upravený. O česneku se ví, že má výrazné antibiotické účinky, hubí bakterie, viry a plísně. Takže po celý rok najde uplatnění jako prevence i léčivý prostředek při zdravotních problémech.

Pěstuji si česnek paličák, u kterého se vylamují květní stvoly, jinak by síla rostlinky šla do květu (pacibulky) a stroužky česneku by narostly menší. Na jedné rostlince stvol nechám – podle něj totiž poznám, jestli už je čas na sklizeň.

PESTO Z ČESNEKOVÝCH KVĚTNÍCH STVOLŮ

Vždycky se těším, až už bude čas na vylamování a já si bud moci UŽÍT chuť a výhody česneku poprvé. A tady se dostávám k tomu pestu. Je to jednoduché a rychlé a u nás zmizí poměrně dost rychle.. A je zdravé – má stejné účinky, chuť i vůni jako česnek. Já zpracovávám jak samotný stvol, tak i květ (pacibulku). Na kompost odnáším jen tu část za pacibulkou, přijde mi moc suchá.

RECEPT NA PESTO Z ČESNEKOVÝCH KVĚTNÍCH STVOLŮ

Ingredience :

česnekové květní stvoly i s květem (pacibulkou)

kvalitní olivový olej dle potřeby (cca 2 dl)

sůl

Postup:

  1. Natrhané stvoly omýt a nakrájet na cca 2cm kousky. Nepoužívám konce nad květem, jsou hodně suché.
  2. Mixovat v mixéru nebo ručním tyčovým mixérem na hrubo a postupně přilévát olivový olej až vznikne vláčná hmota. Hustota záleží na každém - já dělám, aby se dalo namazat na chleba. 
  3. Osolit dle chuti.
  4. Vložit do čistých skleniček a zalít trochou olivového oleje a uzavřít.
  5. Skladovat v lednici.

Pesto vydrží v lednici i několik měsíců.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Pesto používám do těstovin, k pečenému masu, na steaky, do marinád. Taky si ho mažeme na čerstvý chleba nebo na topinku (z topinkovače) a nebo ho přidávám do pomazánek a také do tvarohu.

Jestli jste ještě nezkoušeli, určitě vřele doporučuji! U nás doma tohle pesto milujeme.

Ať jste zdraví

PS: Stvoly jdou také nakrájet na kousky a zamrazit – používají se stejně jako česnekové stroužky.

Nechte se dále inspirovat přírodním léčením v eBooku 5+1 bylinek, které odstartují vaše přírodní léčení bez prášků.

Dozvíte se v něm, jak pomoci sobě a svým blízkým, zmírnit či vyléčit nejběžnější zdravotní potíže, bez zbytečných léků. Doufám, že vás inspiruje k používání bylinek a k založení své vlastní přírodní lékárny. Jsem si jistá, že díky ní, budete používat mnohem méně klasických „chemických“ léků na běžné zdravotní problémy. Bylinky mají obrovskou léčivou sílu a moc, prověřenou generacemi babiček před námi.

Ukážu vám, jak využít sílu bylin pro sebe a svou rodinu a omezit tak užívání klasických léků na minimum. Jsem tvůrkyně online kurzu Začněte využívat sílu bylinek>> a online kurzu Využijte sílu bylinek naplno>> . Jsem také autorka eBooku Přírodní léčení pomocí vlastní bylinkové lékárny>> , eBooku Receptář k přírodnímu léčení>> a eBooku ZDARMA eBook Začněte využívat sílu bylinek>> . Jsem mamka tří dětí a manželka skvělého muže. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů