Kopřiva dvoudomá – přírodní multivitamín

Dneska odpoledne jsem konečně vyrazila sbírat kopřivy. Rostou nám hned za plotem. A teď jsou naprosto DOKONALÉ.

Kopřivy jsou takové PŘÍRODNÍ MULTIVITAMÍNY. Obsahují spoustu chlorofylu, bílkovin, minerálů (draslík, železo, vápník) a vitamíny B, K, A, C. 

Na jaře nadšeně vyrábím čaje jak z čerstvých, tak čerstvě usušených kopřiv. A samozřejmě si je suším do zásoby. Jsou to jedny z prvních léčivých rostlin, které se po zimě objeví.

KOPŘIVA NÁM ROZHÝBÁ ENERGII V TĚLE

Kopřivy rozhýbají energii v těle – posilují tkáně a odstraňují přebytky.

Kopřiva je taková energetická vzpruha pro tělo. 

O kopřivě je všude spousta informací a myslím, že každý ví, že je to rostlina s velice silnými léčebnými účinky. Takže její účinky aspoň ve zkratce:

  • Podporuje činnost ledvin, jater a žlučníku, takže čistí tělo od toxických a odpadních látek.
  • Kopřiva je naše nejlepší léčivá rostlina na pročištění krve a na tvorbu červených krvinek (pomáhá při chudokrevnosti).
  • Kopřiva působí také velice povzbudivě na zažívání a prospívá při průjmu a nadýmání.
  • Močopudné účinky kopřiv pomáhají čistit ledviny, zmírňují zadržování vody v těle, zánět močového měchýře a močové trubice.
  • Ulevuje při dně (vyplavuje kyselinu močovou) a ztuhlých a zanícených kloubech.
  • Snižuje hladinu cukru v krvi, působí jako antidiabetikum.
  • Mladá, jarní kopřiva působí jako antihistamikum - proti alergiím.

KOPŘIVA PROTI ALERGIÍM

Na kopřivě se mi líbí, že je opravdu účinné antihistamikum. Mám to potvrzeno u sebe a píší mi to sami od sebe i lidi ve skupince na FB. Tedy ta mladá, hlavně teď na jaře. Ty velké kopřivy už ne. Ale pokud jí mám blízko pozemku a stříhám jí, tak obráží nové, mladé a ty se dají používat dál. Mají takovou mladou svěží barvu.

Asi to souvisí s tím, že kopřiva je velmi silná čistící bylinka a vymete nám z těla „všechno“ špatné. Při alergiích je totiž potřeba pročistit ledviny a játra a to kopřiva fakt umí.

Pokud má kopřiva působit jako antihistamikum, je potřeba jí pít delší dobu aspoň měsíc a pak dva týdny vynechat a pak to klidně zopakovat (půl roku  s přestávkami by byl ideál). Kopřiva hodně odvádí vodu z těla, proto určitě během dne doplňujte tekutiny i jinak než kopřivovým čajem.

Můžete si za tímto účelem vyrobit kopřivovou tinkturu.

KOPŘIVOVÝ OČISTNÝ ČAJ

Hned večer jsem si uvařila čaj. Každé jaro si dělám očistnou kůru tak na 2 týdny. Piju tak 3 hrníčky denně po dobu 14 dní. Na jaře skvělá věc, která pomůže tělu po zimě zbavit tělo různých zplodin – podporuje totiž látkovou výměnu a trávení. Mně teda tyhle mladé kopřivy v čaji moc chutnají.

Později kopřivu přidávám do směsí na čaj. Používám, co kde na procházce najdu a kombinuji to s tím, co mi roste na zahrádce – třeba s meduňkou a mátou, vše rovným dílem.

KOPŘIVA JE VÝBORNÁ V KUCHYNI

Kopřivu jsem hned použila při přípravě oběda. Nasekala jsem ji nadrobno a přidala do MASOVÝCH PLACIČEK. Byly vynikající. Celá rodina si je moc chválila.

Když jsem ji trhala, napadlo mě, že je to teď na jaře vlastně takový baby špenát. Však se kopřiva může použít všude tam, kde dáváme ŠPENÁT.

Kopřivové listy lze nasekat do omelety nebo míchaných vajíček, přidat do polévky a rizota nebo do nádivky.

Vždy je ale potřeba kopřivu tepelně upravit nebo alespoň spařit, aby se zbavila svých žahavých účinků.

KOPŘIVOVÁ POLÉVKA 1

Ingredience :

1 cibule
2 větší brambory
1 lžíce másla
3 velké hrsti kopřiv
0,5l kuřecího vývaru
smetana na vaření

Postup:

1. Cibuli nakrájejte na kousky a na másle ji orestujte do zlatova. 

2. Zalijte vývarem a přidejte oloupané brambory nakrájené na kostičky. Vařte do změknutí brambor.

3. Mladé výhonky kopřivy důkladně omyjte (pracuji v rukavicích) a vhoďte do hrnce k vývaru a povařte zhruba 5 minut.

4. Rozmixujte do hladka a přidejte smetanu dle chuti.

5. Můžete ozdobit květy sedmikrásky (pokud je budete mít předtím chvíli v lednici, tak se v polévce krásně otevřou - kouzlo pro děti).

KOPŘIVOVÁ POLÉVKA 2

Ingredience :

1 cibule
2 mrkve
1/4 celeru
2 brambory
3 velké hrsti kopřiv
semínka na ozdobu
lžíce zakysané smetany

Postup:

1. Oloupejte zeleninu.

2. Cibuli nakrájejte na kousky a na oleji ji zarestujte. 

2. Přidejte mrkev a celer nakrájené na kostičky a také orestujte. Zalijte litrem vody. Přidejte brambory nakrájené na kostičky a osolte. Vařte do změknutí brambor.

3. Mladé výhonky kopřivy důkladně omyjte (pracuji v rukavicích), vhoďte do hrnce se zeleninou a povařte zhruba 5 minut.

4. Rozmixujte do hladka a přidejte zakysanou smetanu dle chuti.

5. Můžete ozdobit semínky.

Kojící maminky zpozorněte – kopřiva podporuje tvorbu mateřského mléka.

A teď zpozorněte podruhé – pozor na pampelišku – obsahuje hořčiny a pokud by jste jí pily  v době kojení, mohlo by miminku přestat chutnat mateřské mlíčko. Hořčiny přechází do mateřského mléka. Ne že by mu ublížily, ale mohlo by ho začít odmítat. Dřív se dokonce pampeliška používala, když chtěla maminka dítko odstavit. 

Víc o pampelišce jako o jednom z nejvšestrannějším přírodním léku, si můžete přečíst tady >>.

Takže hurá na kopřivy! 

Tak ať jste zdraví.

Vaše Vendy 💚

Naučte se využívat sílu 5 bylinek a jednoho daru přírody pomocí eBooku ZDARMA:

Chcete se ZAČÍT VYUŽÍVAT SÍLU pěti běžně dostupných "multifunkčních" bylinek při bolesti v krku, horečce, kašli, nachlazení a rýmě nebo průjmu a omezit tak množství klasických léků?

Chcete si vytvořit základ vaší vlastní bylinkové lékárny?

Bylinky mají obrovskou léčivou sílu a moc, prověřenou generacemi babiček před námi.

Ukážu vám, jak využít sílu bylin pro sebe a svou rodinu a omezit tak užívání klasických léků na minimum. Jsem tvůrkyně online kurzu Začněte využívat sílu bylinek>> a online kurzu Využijte sílu bylinek naplno>> . Jsem také autorka eBooku Přírodní léčení pomocí vlastní bylinkové lékárny>> , eBooku Receptář k přírodnímu léčení>> a eBooku ZDARMA eBook Začněte využívat sílu bylinek>> . Jsem mamka tří dětí a manželka skvělého muže. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů