Pampeliška- recept na sirup z květů a tinkturu z kořene

V tomto článku bych chtěla popsat výrobu léčivého sirupu z pampeliškových květů a tinktury z kořene pampelišky. Tahle skvělá léčivka, mnohými zatracovaná, protože jim zapleveluje zahradu, se právem nazývá smetanka LÉKAŘSKÁ.

O jejích účincích a použití, a jak pomocí pampelišky zabavíte děti, jsem psala v článku Pampeliška – jeden z nejvšestrannějších přírodních léků je zase k mání.

CO Z KOŘENE PAMPELIŠKY

Nejúčinnější z celé pampelišky je kořen. Má diuretické účinky (pomáhají vylučovat vodu z těla), čistí játra, je mírně projímavý a obsahuje vitamíny A, B, C, i D a dále betakaroten, křemík, draslík, vápník a železo. Má 2x vyšší obsah železa než špenát.

Kořeny podporují produkci trávících šťáv, včetně žluči. Má prospěšné účinky na žaludek, játra a slinivku a pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru (ocení cukrovkáři). Umí výborně detoxikovat játra (např. od alkoholu), i ledviny. Čistí krev.

Nasbírat a očistit kořen dá celkem práci. Kdo si ji chce ulehčit, může si sušený kořen koupit (např. od firmy Grešík, 50g stojí 40Kč) a připravit si z něj ODVAR a pít ho 1-2x denně, raději dopoledne. Je opravdu hodně močopudný.

RECEPT NA TINKTURU Z KOŘENE PAMPELIŠKY

Tinktura se připravuje nejlépe z čerstvého kořene. Pokud ho necháte zavadnou, čistí se hůř. Nejlépe na hrubo umýt venku, zbavit se malinkých vedlejších kořenů a doma hned dobře očistit. Pěkně to jde drsnou částí houbičky na nádobí nebo kartáčkem. Tím, že si otrhám drobné kořínky, tak to jde dobře.

TINKTURA Z KOŘENE PAMPELIŠKY

Ingredience :

2 zarovnané polévkové lžíce nakrájeného kořene pampelišky
0,25l aspoň 40%-50% alkoholu

Postup:

  1. Očištěný kořen nakrájejte nožem na malé kousky a zalijte alkoholem.
  2. Nechte louhovat (macerovat) ve tmě 6-8 týdnů. Pokud si vzpomenete, tak je dobré s ní každý den protřást. Já jsem zapomnětlivka a pokaždé si nevzpomenu - nic se neděje.
  3. Po uplynutí této doby přeceďte do tmavé lahvičky (nebo do průhledné, ale musíte skladovat ve tmě). 

Dávkování tinktury

Je to opravdu koncentrát a podle toho se musí užívat.

1 kapka na 1 kg hmotnosti na jeden den. Maximálně 3 týdny, pak týden pauza.

To znamená když vážím 60 kg, potřebuji 60 kapek. Ty si rozdělím na 3x denně – ráno 20 kapek, v poledne 20 kapek a odpoledne 18 kapek. Stačí i 2x denně 30 kapek. Pokud se potřebujete zbavit při užívání tinkturu alkoholu,  stačí ji nakapat do horké vody nebo horkého čaje.

RECEPT NA PAMPELIŠKOVÝ SIRUP Z KVĚTŮ

Správně připravený sirup, se dá využít při nachlazení a kašli (podporuje vykašlávání), angíně, chřipce nebo když ho uděláte hustší i jako klasický med do čaje a na pečivo.

SIRUP Z PAMPELIŠKOVÝCH KVĚTŮ

Ingredience :

4 vrchovaté hrsti květů
2-3 citrony - oloupané a odpeckované
1l vroucí vody 
1kg cukru

Postup:

  1. Nasbírejte si květy pampelišek v čistém prostředí. Krásně můžou pomoc i děti, jde to rychle. Já je pak přesypu na plech a nechám je zavadnout a vylézt z květů broučky. Tím mi v květech zůstane cenný pyl. Pro alergiky je ale lepší květy propláchnout pod studenou vodou. S pylem se zbavíte i případných nečistot.
  2. Květy nasypte do většího hrnce, přidejte citrony pokrájené na kolečka a 1-2 lžíce cukru a zalijte vroucí vodou. Zamíchejte.
  3. Nechte chvíli vychladnout, přikryjte utěrkou a dejte do druhého dne macerovat do chladu.
  4. Druhý den přeceďte přes utěrku, vymačkejte pořádně i květy v utěrce. Výluh bude lehce zakalený v hnědé barvě.
  5. Výluh přiveďte k varu a vsypte cukr. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí. TEKUTINA NESMÍ BUBLAT - musíte vidět jen takové korálky od dna) a postupně se stane výrazně průhlednější.
  6. Nechte chvíli vychladnout a nalijte sirup do čistých vydezinfikovaných (alkoholem) lahví.
  7. Skladujte na temném a chladném místě

Pokud chcete mít hustší konzistenci a používat ho jako med, použijte jen 0,8l vody a 1,5kg cukru a až v němu budete mít rozpuštěný cukr, vařte ho dál na velmi mírném ohni. Postupně začne tmavnout a houstnout. Zhruba po 20 minutách naberte lžičkou trochu tekutiny a odkápněte ji na talířek. Po chvilce by měla mít konzistenci, jakou si představujete jako výsledek.

Ať jste zdraví

Naučte se využívat sílu 5 bylinek a jednoho daru přírody pomocí eBooku ZDARMA:

Chcete se ZAČÍT VYUŽÍVAT SÍLU pěti běžně dostupných "multifunkčních" bylinek při bolesti v krku, horečce, kašli, nachlazení a rýmě nebo průjmu a omezit tak množství klasických léků?

Chcete si vytvořit základ vaší vlastní bylinkové lékárny?

Bylinky mají obrovskou léčivou sílu a moc, prověřenou generacemi babiček před námi.

Ukážu vám, jak využít sílu bylin pro sebe a svou rodinu a omezit tak užívání klasických léků na minimum. Jsem tvůrkyně online kurzu Začněte využívat sílu bylinek>> a online kurzu Využijte sílu bylinek naplno>> . Jsem také autorka eBooku Přírodní léčení pomocí vlastní bylinkové lékárny>> , eBooku Receptář k přírodnímu léčení>> a eBooku ZDARMA eBook Začněte využívat sílu bylinek>> . Jsem mamka tří dětí a manželka skvělého muže. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře
  1. Hana Huťová napsal:

    Děkuji za vyčerpávající informace o pampelišce. Mám dva dotazy – ty květy pampelišky když se dělá pampeliškový sirup – med – tak se musí vařit? Není nějaká varianta bez vaření? A potom jsem se chtěla zeptat jestli máte vyzkoušené jestli kořeny pampelišky se dají konzumovat syrové?
    Přeji pěkný večer, Hana

    • Vendula Blínová napsal:

      Krásný den Hanko, jsem ráda, že jsem Vás inspirovala. Květy na sirup stačí zalít horkou vodou, aktualizovala jsem recept – mrkněte. Syrové kořeny já nejím (znám lepší věci). Někteří lidé si je přidávají do salátů.
      Vendy

  2. Jani napsal:

    Dobrý den Vendy, děkuji za recept, je super 🙂 ale zajímá mě, proč se sirup vyloženě nesmí vařit (bublat), právě jsem ho dodělala a asi dvakrát se mi stalo, že se začal vařit :/ co se v tom případě tedy pokazilo? Říkala jsem si, že jsem tím asi zabila nějaké prospěšné látky, nebo je v tom ještě něco jiného?

    • Vendula Blínová napsal:

      Ahoj Jano, díky. Ano, jde o to, aby se neničily účinné látky, které chceme v sirupu mít. Pokud se nevařilo dlouho, ale hned jste to stáhla, tak se nic strašného nestalo a sirup použijte. Pokud byste vařila celou dobu, už přemýšlela, kolik mi tam těch účinných látek zůstalo a zda ho chci tedy využívat. Jsem ráda, že využíváte přírodu! Vendy

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů