Nové smrkové výhonky jsou nabité vitamínem C

Celé jaro se těším, až zas smrky nasadí nové výhonky, abych si je mohla nasbírat. Jsou plné přírodního vitamínu C, který výrazně podporuje naší imunitu. Mám důvod chodit do lesa na procházky, abych tu správnou dobu nepropásla.

Na dnešním výletě jsem konečně objevila nové výhonky. U nás mají teď tak 1 a 1/2 cm. Vhodná délka na sběr je max. do 5 cm.

Mladé smrkové výhonky jsou nabité vitamínem C!

Když jsem byla malá a chodila s babičkou na procházky, dávala mi je ochutnat. Já měla pořád potřebu mít v puse něco k jídlu, tak jsem je ráda chroupala. Voněly po vánocích a byly nakyslé. Babička věděla, jak moc jsou zdravé a plné vitamínů. Na jaře tenkrát moc jiných přírodních vitamínů nebylo.

DALŠÍ ÚČINKY VÝHONKŮ

Výhonky obsahují terpentýnovou silici.

Silice:

  • Pomáhá rozpouštět a odlučovat hleny
  • Celkově uvolňuje dýchací cesty
  • Pomáhá vykašlávání
  • Povzbuzuje prokrvení
  • Tiší bolesti kloubů a svalů
  • Celkově posiluje organismus

Jehličí také působí antibakteriálně a protizánětlivě.

RECEPTY ZE SMRKOVÝCH VÝHONKŮ

Můj nejmilejší výtvor ze smrkových výhonků je jednoznačně sirup, který připravuji někdy za studena, někdy za tepla. Používáme ho při nachlazení a kašli. 

1. SIRUP PŘIPRAVOVANÝ ZA STUDENA- dětmi nazývaný SMRKÁČEK NA RÝMU, KAŠEL A NACHLAZENÍ

Ingredience:

mladé smrkové výhonky max. 5cm dlouhé

cukr (klasický bílý nebo třtinový – čím tmavší, tím je tmavší sirup)

citrony (chemicky neošetřené)

větší zavařovací sklenici (3 nebo 5l)

celofán a gumička

jemné sítko nebo plátno

sklenice na hotový sirup

Postup:

  1. Natrhané výhonky důkladně umýt studenou vodou a jemně osušit papírovou kuchyňskou utěrkou.
  2. Zavařovací sklenici dobře umýt pod horkou vodou a nechat usušit. Před plněním je možné ještě propláchnout alkoholem např. slivovicí nebo vodkou 🙂
  3. Pak už konečně začít vrstvit. Na dno naskládat první vrstvu výhonků do výšky asi pěti centimetrůdůkladně upěchovat!
  4. Zasypat asi centimetrovou vrstvou cukru, na kterou položit dvě kolečka citrónu klidně s kůrou nebo bez kůry, pokud je chemicky ošetřená nebo pokapat citronovou štávou. Jadérka odstraňujte, dělají hořkou chuť.
  5. Na cukr dát další pěticentimetrovou vrstvu výhonků a tak pokračovat dokud není sklenice plná. Končit musí vrstva cukru. Ještě jednou pořádně přitlačit.
  6. Naplněnou sklenici uzavřít celofánem a gumičkou.
  7. Sklenici umístit někam na slunné místo na parapet a nechat 2-3 týdny louhovat, dokud se nerozpustí cukr (měla by se vytvořit hustá tmavá šťáva). Na chladnějším místě to může být i déle.
  8. Hotový sirup přecedit přes jemné sítko nebo plátno a slít do lahve. Pokud by cukr nebyl úplně rozpuštěný, může se mu pomoci v teplé vodní lázni.

Skladovat nejlépe v lednici.

Sirup umí zmírnit či potlačit příznaky nachlazení, ulevit při rýmě a kašli, ale také zmírnit revma a utišit bolesti svalů. Posílíte s ním imunitu. Má vysoký obsah vitamínu C a protizánětlivé a dezinfekční účinky.

Můžete si také zkusit připravit pampeliškový sirup (nachlazení, kašel, angína, chřipka) nebo podbělový sirup (kašel, rýma, záněty dýchacích cest), na které najdete recepty v mých článcích na Blogu.

2. SMRKOVÉ KLOKTADLO PŘI BOLESTECH V KRKU, NA ZÁNĚT DÁSNÍ

Ingredience:

1 vrchovatá lžíce smrkových výhonků (můžete si je i zamrazit) nebo jehličí

0,25dl vroucí vody

Postup:

  1. Výhonky dobře opláchnout, přelít vroucí vodou a nechat 15 minut v zakryté nádobě louhovat.
  2. Scedit a použít na kloktání (aspoň 3x denně)

Pokud použijete 4 lžíce a 0,5l vroucí vody můžete z toho mít připravenou inhalaci při nachlazení, kašli a rýmě. Inhaluje se 5 minut.

3. MARINÁDA NA STEAK ČI ZELENINU

hrst smrkových výhonků, sůl, 1dl oleje

  1. Výhonky dobře opláchnout, natrhat.
  2. Smíchat se solí a olejem.
  3. Nechat v něm marinovat maso či zeleninu.
  4. A pak už si jen ugrilovat a pochutnávat.

A jako poslední doporučení pro vás mám:

Chroupejte je, na výletě v čisté přírodě, pěkně za syrova!

Ať jste zdraví

Naučte se využívat sílu 5 bylinek a jednoho daru přírody pomocí eBooku ZDARMA:

Chcete se ZAČÍT VYUŽÍVAT SÍLU pěti běžně dostupných "multifunkčních" bylinek při bolesti v krku, horečce, kašli, nachlazení a rýmě nebo průjmu a omezit tak množství klasických léků?

Chcete si vytvořit základ vaší vlastní bylinkové lékárny?

Bylinky mají obrovskou léčivou sílu a moc, prověřenou generacemi babiček před námi.

Ukážu vám, jak využít sílu bylin pro sebe a svou rodinu a omezit tak užívání klasických léků na minimum. Jsem tvůrkyně online kurzu Začněte využívat sílu bylinek>> a online kurzu Využijte sílu bylinek naplno>> . Jsem také autorka eBooku Přírodní léčení pomocí vlastní bylinkové lékárny>> , eBooku Receptář k přírodnímu léčení>> a eBooku ZDARMA eBook Začněte využívat sílu bylinek>> . Jsem mamka tří dětí a manželka skvělého muže. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů