Bezinky – efektivní proti chřipce a nachlazení i jako analgetikum

Černý bez je pro mě takový přírodní všelék, poklad z přírody. Na jaře nám tento keř poskytne svoje léčivé květy a na podzim léčivé bezinky. Zatímco květy černého bezu a jejich účinky a využití jsou poměrně hodně známé, tak účinky plodů černého bezu a jejich zpracování už málo. Pojďte si přečíst, jak využít léčivou sílu bezinek (a nepřiotrávit se) a jak je zpracovat.

BEZINKÁM PŘEDCHÁZEJÍ KVĚTY ČERNÉHO BEZU

Já se každý rok těším na jaro, abych obnovila zásobu sušených květů, které doma do čajů používám opravdu hodně. Děti mají nasládlou chuť v čajích velmi rády.

Květy černého bezu obsahují vitamíny A, B, C, umí tělo posílit, nakopnout. 

Stimulují pocení a jsou močopudné, takže umí odvést škodlivé látky z těla pryč. Jsou dezinfekční, protizánětlivé, antioxidační, antibakteriální a antivirové.

Skvělé v čajích jsou při nachlazení, chřipce, angíně, zánětech horních i dolních cest dýchacích, kašli, atd. Rozepsala jsem se o květech v tomto článku: Černý bez přírodní všelék. Pokud květy ještě v čajích nevyužíváte, doporučuji, jsou vynikající.

BEZINKY JAKO BOJOVNÍK PŘI NACHLAZENÍ A CHŘIPCE

Bezinky velmi významně posilují imunitu, urychlují uzdravování, jsou plné vitamínů, protizánětlivé, podporují vykašlávání hlenů.

Existují klinické studie, které prokázaly, že přípravky z bezinek mírní intenzitu příznaků chřipky již během 48 hodin a zkracují dobu uzdravování u chřipky. Zajímalo mě proč a dohledala jsem, že lékaři objevili uvnitř bezinek tzv. protivirové flavonoidy, které zabraňují rozšiřování virových buněk v těle tím, že snižují schopnost viru proniknout stěnou buňky.

Přípravky z bezinek jsou vhodné jako prevence nebo prostředek k rychlejšímu uzdravení při: respiračních virózách, chřipce, nachlazení, rýmě, kašli, zánětech horních i dolních cest dýchacích.

PLODY JAKO ÚČINNÉ PŘÍRODNÍ ANALGETIKUM

Bezinky jsou neméně důležité pro tišení bolestí nervového původu. Jsou skvělé analgetikum, které tlumí bolesti bez sedativních účinků (NE jako některá analgetika z lékárny).

Bezinky se používají při různých bolestech zadbolestech v kříži, krční i hrudní páteře, ischiasu (uskřípnutý nerv sedacího nervu) nebo taky při bolesti trojklanného nervu (bolest v obličeji) a zánětech nervů. Nejlepší a největší účinky mají na bolesti, které jsou způsobené svalovými spasmy. U těžkých degenerativních změna na páteři (výhřez plotýnky) nemusí být efekt tak velký.

S úspěchem se bezinkami dají potlačit i bolesti hlavy nebo migrény.

Na tlumení bolestí se můžou použít bezinky v jakékoliv formě – likér, sirup z bezinek, šťáva, marmeláda, tinktura z bezinek, bezinkové víno nebo čaj ze sušených bezinek . 

Výrobky z bezinek s alkoholem, mají na bolest výraznější efekt - alkohol účinky zesiluje.

Alkohol účinky bezinek zesiluje, ale i výrobky bez alkoholu proti bolesti působí!

DALŠÍ POUŽITÍ BEZINEK

Za zmínku také stojí vliv bezinek ve všech formách na krevní tlak (vysoký snižuje a nízký zvyšuje) a na regeneraci jater. Bezinky také játra chrání před toxickým poškozením.

Tepelně upravená šťáva z bobulí tiší křečovité, bolestivé stavy trávicího traktu a působí velmi dobře při nadýmání. 

A odvar ze sušených plodů staví i silné průjmy, podobně jako sušená borůvka, o které jsem psala v tomto článku: Borůvka – univerzální přírodní lék.

Několik kuliček syrových bobulí zase pomůže od úporné zácpy (byla bych ale dost opatrná). 

ANTIOXIDAČNÍ ÚČINKY BEZINEK

Bezinky jsou silné antioxidanty, které působí proti škodlivým účinkům volných kyslíkových radikálů v těle. S tím souvisí i jejich schopnost zastavovat záněty včetně nádorových onemocnění, bránit poškození DNA a chránit buňku před degenerativními procesy a stárnutím.

Bezinky jsou tedy jednak vhodnou prevencí rakoviny, ale můžou být i podpůrným prostředkem při klasické léčbě rakoviny.

JAK SI BEZINKY OČESAT A NASUŠIT

Bezinkové trsy trhejte nejlépe po dešti, ale už za slunečného počasí. Není pak potřeba je bezpodmínečně oplachovat.

Kuličky z trsů očešete pomocí hřebene s širokými mezerami nebo kuchyňskou vidličkou. Podívejte se na video, jak to jde rychle a jednoduše. A ještě si u toho neobarvíte ruce. Šťáva z bezinek totiž dost barví. Dřív si s ní ženy přibarvovaly vlasy.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Bobule po očesání ještě proberte a vyřaďte nezralé. Já si pak bezinkové kuličky nasypu na plech a nechám tak den ještě zavadnout. Sušte je na plechu v troubě rozehřáté na 40°C, dokud nebudou suché. Než je uložím do skleničky, nechám je ještě tak den „vydýchat“ na plechu a uchovávám je v temnu. 

NA CO POZOR U BEZINEK

POZOR! Syrové a především ne úplně zralé bobule bezinek obsahují látku (sambunigrin), která způsobuje zvracení a průjem. Dobrou zprávou je, že tahle látka se při 76°C rozkládá a pak už našemu tělu nepůsobí problém.

Bezinky je nutné tepelně upravovat a používat jen úplně zralé bobulky, jinak způsobují průjem a zvracení.

Pokud tedy vymačkám šťávu z bezinek, nesmím ji pít bez tepelné úpravy – je potřeba ji zahřát na 80°C a sterilizovat 20 minut. Jinak z toho je průšvih.

Stejně bezpečné, jako tepelně upravené bezinky, jsou i sušené bezinky.

RECEPTY

BEZINKOVÝ SIRUP

Ingredience :

1l otrhaných a omytých bobulek (je to cca 0,6kg)

0,3 - 0,5kg cukru

20g kyseliny citronové nebo 1 vymačkaný citron (bez pecek)

volitelně celá skořice 2ks, badyán 2ks a hřebíček 5ks.

Z 1l bezinek se připraví cca 1l sirupu.

Postup:

  1. Bezinkové kuličky očesat z trsu (jak to jednoduše udělat se podívejte ve videu) a důkladně promýt. 
  2. Omyté bezinky nasypat do hrnce, zalít vodou tak, aby byly ponořené a 20 minut zvolna vařit.
  3. Nechat trochu vychladnout a pak přes plátno a cedník přecedit do nového hrnce. Důkladně vymačkat plátno i s bezinkami (pokud nechcete mít obarvené ruce, použijte gumové rukavice). 
  4. Do šťávy nasypat kyselinu citronovou nebo nalít citron. Přidat cukr - tolik, aby vám vyhovovala sladkost (ochutnávejte:) a promíchat, aby se cukr rozpustil.
  5. Pokud chcete sirup ovonět - přidat koření a ještě jednou na 2 minuty zahřát.
  6. Po vychladnutí plnit do čistých lahví.

Sirup uchovávat v chladu. Tento sirup můžou i děti. Může se z něj připravit šťáva, ochutit čaj nebo jen tak mlsnout lžíce.

Podávat preventivně 2x-3x denně 1 lžíci, děti lžičku. Pokud již onemocnění propuklo, dávat 8-10x denně 1 lžíci a děti lžičku.

TIP: Z vylisované bezinkové hmoty je možné si připravit zdravý čaj - 1 lžíci zalít 0,25l vroucí vody (lze i zamrazit po lžících a využít později). Lze dochutit medem.

BEZINKOVÝ LIKÉR

Ingredience :

1l otrhaných a omytých bobulek (je to cca 0,6kg)

0,3 - 0,5kg cukru (podle chuti)

1 zarovnaná lžíce mleté kávy

0,5l rumu nebo vodky

celá skořice 2-3ks, badyán 2ks a hřebíček 5-10ks.

Z 1l bezinek se připraví cca 2l sirupu.

Postup:

  1. Bezinkové kuličky očesat z trsu (jak to jednoduše udělat se podívejte ve videu) a důkladně promýt. 
  2. Omyté bezinky nasypat do hrnce, zalít vodou tak, aby byly ponořené a 20 minut zvolna vařit.
  3. Na posledních 5 minut vsypat mletou kávu.
  4. Nechat trochu vychladnout a pak přes plátno a cedník přecedit do nového hrnce. Důkladně vymačkat plátno i s bezinkami (pokud nechcete mít obarvené ruce, použijte gumové rukavice). 
  5. Do šťávy nasypat cukr - tolik, aby vám vyhovovala sladkost (ochutnávejte:) a promíchat, aby se cukr rozpustil.
  6. Přidat koření a ještě jednou na 2 minuty zahřát.
  7. Nechat zvolna vychladnout. (nejlépe do druhého dne, pokud jste přidali koření) a scedit.
  8. Vychladlé dolít rumem nebo vodkou a naplnit do čistých láhví.

Likér je dobrý proti bolestem, protože alkohol efekt na bolest nervů zvýrazňuje. Ale i bezinkový sirup působí proti bolesti.

Kvůli obsahu alkoholu nemůžou likér děti, těhotné a kojící matky. 

Podávejte preventivně 1x denně malou štamprličku. Pokud je nějaký problém, tak 8-10x denně 1 lžíci.

TIP: Z vylisované bezinkové hmoty je možné si připravit zdravý čaj -  1 lžíci zalít 0,25l vroucí vody (lze i zamrazit po lžících a využít později). Lze dochutit medem.

BEZINKOVÁ MARMELÁDA

Ingredience :

1kg otrhaných a omytých bobulek 

1kg cukru (nebo dle návodu na želírovacím cukru)

volitelně 1ks celé skořice

Postup:

  1. Bezinkové kuličky očesat z trsu (jak to jednoduše udělat se podívejte ve videu) a důkladně promýt. 
  2. Omyté bezinky nasypat do hrnce, podlít trochou vody a 20 minut zvolna vařit.
  3. Případně na posledních 5 - 10 minut přidat celou skořici.
  4. Vyjmout skořici a bezinky propasírovat přes sítko (nebo rozmixovat, ale zůstanou zrníčka) do nového hrnce.
  5. Do hrnce k bezinkové šťávě nasypat cukr a želírovací cukr. Dále postupovat dle návodu na želírovacím přípravku!. Znovu přivést k lehkému varu.
  6. Stále míchat, dokud se cukr nerozpustí. 
  7. Kápnout trochu hmoty na talíř, chvíli počkat. Pokud se hmota zdá stále tekutá je možné přidat několik lžiček kyseliny citronové a znovu pár minut provařit. 
  8. Horkou marmeládu plnit do čistých skleniček, dobře uzavřít a obrátit dnem vzhůru.

Marmeláda se může jíst preventivně cca 3 lžíce denně, děti 3 lžičky. Pokud již onemocnění propuklo, jíst 8-10 lžíc denně.

TIP: Z propasírové bezinkové hmoty je možné si připravit zdravý čaj - 1 lžíci zalít 0,25l vroucí vody (lze i zamrazit po lžících a využít později). Lze dochutit medem.

BEZINKOVÝ ČAJ

Ingredience :

1lžíce sušených bezinek

0,25l vroucí vody

volitelně med na dochucení

Postup:

  1. Bezinky zalít vroucí vodou a nechat 5-10 minut zakryté vyluhovat.
  2. Scedit, dle chuti dochutit medem a vypít.

Pije se 1 denně preventivně, 3x denně při problémech.

Z bezinek si můžete také připravit bezinkové víno a dávkovat ho stejně jako likér. Já si víno nevyrábím, mám radši to z hroznů. 

Zkuste si nějaký recept, při jeho výrobě si krásně provoníte domov bezinkovou vůni a až se vás zima zeptá, co jste dělali na podzim … však to znáte.

Ať jste zdraví

Naučte se využívat sílu 5 bylinek a jednoho daru přírody pomocí eBooku ZDARMA:

Chcete se ZAČÍT VYUŽÍVAT SÍLU pěti běžně dostupných "multifunkčních" bylinek při bolesti v krku, horečce, kašli, nachlazení a rýmě nebo průjmu a omezit tak množství klasických léků?

Chcete si vytvořit základ vaší vlastní bylinkové lékárny?

Bylinky mají obrovskou léčivou sílu a moc, prověřenou generacemi babiček před námi.

Ukážu vám, jak využít sílu bylin pro sebe a svou rodinu a omezit tak užívání klasických léků na minimum. Jsem tvůrkyně online kurzu Začněte využívat sílu bylinek>> a online kurzu Využijte sílu bylinek naplno>> . Jsem také autorka eBooku Přírodní léčení pomocí vlastní bylinkové lékárny>> , eBooku Receptář k přírodnímu léčení>> a eBooku ZDARMA eBook Začněte využívat sílu bylinek>> . Jsem mamka tří dětí a manželka skvělého muže. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře
  1. Sama mám s bezinkovou šťávou, sirupem i likérem výborné zkušenosti. Při neuralgii trojklaného nervu mi hodně pomohl. Teď ho již delší dobu užívám na tlumení bolestí bederní páteře a zánětu ischiadiku.
    Používám i při nachlazení, rýmě, při problémech s dutinami a dýchacími cestami.
    Protože jsem na invalidním vozíku, kupuji si bezinkovou šťávu vyrobenou v Německu, protože obsahuje pouze šťávu z bobulí a šťávu z citronu.

    • Vendula Blínová napsal:

      Paní Věro,
      jsem moc ráda, že sdílíte svoji zkušenost. Všem nám to jen potvrzuje, jak jsou bezinky úžasný dar přírody. Jen ho člověk musí poznat a využít.

      Přeji vám jen dobré a ať jste zdravá.
      Krásny den
      Vendy

Napsat komentář: Věra Schmidová Zrušit odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů