Černý bez je pro mě takový přírodní všelék, poklad z přírody. Na jaře nám tento keř poskytne svoje léčivé květy a na podzim léčivé bezinky. Zatímco květy černého bezu a jejich účinky a využití jsou poměrně hodně známé, tak účinky plodů černého bezu a jejich zpracování už málo. Pojďte si přečíst, jak využít léčivou sílu bezinek (a nepřiotrávit se) a jak je zpracovat.
Já se každý rok těším na jaro, abych obnovila zásobu sušených květů, které doma do čajů používám opravdu hodně. Děti mají nasládlou chuť v čajích velmi rády.
Květy černého bezu obsahují vitamíny A, B, C, umí tělo posílit, nakopnout.
Stimulují pocení a jsou močopudné, takže umí odvést škodlivé látky z těla pryč. Jsou dezinfekční, protizánětlivé, antioxidační, antibakteriální a antivirové.
Skvělé v čajích jsou při nachlazení, chřipce, angíně, zánětech horních i dolních cest dýchacích, kašli, atd. Rozepsala jsem se o květech v tomto článku: Černý bez přírodní všelék. Pokud květy ještě v čajích nevyužíváte, doporučuji, jsou vynikající.
Bezinky velmi významně posilují imunitu, urychlují uzdravování, jsou plné vitamínů, protizánětlivé, podporují vykašlávání hlenů.
Existují klinické studie, které prokázaly, že přípravky z bezinek mírní intenzitu příznaků chřipky již během 48 hodin a zkracují dobu uzdravování u chřipky. Zajímalo mě proč a dohledala jsem, že lékaři objevili uvnitř bezinek tzv. protivirové flavonoidy, které zabraňují rozšiřování virových buněk v těle tím, že snižují schopnost viru proniknout stěnou buňky.
Přípravky z bezinek jsou vhodné jako prevence nebo prostředek k rychlejšímu uzdravení při: respiračních virózách, chřipce, nachlazení, rýmě, kašli, zánětech horních i dolních cest dýchacích.
Bezinky jsou neméně důležité pro tišení bolestí nervového původu. Jsou skvělé analgetikum, které tlumí bolesti bez sedativních účinků (NE jako některá analgetika z lékárny).
Bezinky se používají při různých bolestech zad – bolestech v kříži, krční i hrudní páteře, ischiasu (uskřípnutý nerv sedacího nervu) nebo taky při bolesti trojklanného nervu (bolest v obličeji) a zánětech nervů. Nejlepší a největší účinky mají na bolesti, které jsou způsobené svalovými spasmy. U těžkých degenerativních změna na páteři (výhřez plotýnky) nemusí být efekt tak velký.
S úspěchem se bezinkami dají potlačit i bolesti hlavy nebo migrény.
Na tlumení bolestí se můžou použít bezinky v jakékoliv formě – likér, sirup z bezinek, šťáva, marmeláda, tinktura z bezinek, bezinkové víno nebo čaj ze sušených bezinek .
Výrobky z bezinek s alkoholem, mají na bolest výraznější efekt - alkohol účinky zesiluje.
Alkohol účinky bezinek zesiluje, ale i výrobky bez alkoholu proti bolesti působí!
Za zmínku také stojí vliv bezinek ve všech formách na krevní tlak (vysoký snižuje a nízký zvyšuje) a na regeneraci jater. Bezinky také játra chrání před toxickým poškozením.
Tepelně upravená šťáva z bobulí tiší křečovité, bolestivé stavy trávicího traktu a působí velmi dobře při nadýmání.
A odvar ze sušených plodů staví i silné průjmy, podobně jako sušená borůvka, o které jsem psala v tomto článku: Borůvka – univerzální přírodní lék.
Několik kuliček syrových bobulí zase pomůže od úporné zácpy (byla bych ale dost opatrná).
Bezinky jsou silné antioxidanty, které působí proti škodlivým účinkům volných kyslíkových radikálů v těle. S tím souvisí i jejich schopnost zastavovat záněty včetně nádorových onemocnění, bránit poškození DNA a chránit buňku před degenerativními procesy a stárnutím.
Bezinky jsou tedy jednak vhodnou prevencí rakoviny, ale můžou být i podpůrným prostředkem při klasické léčbě rakoviny.
Bezinkové trsy trhejte nejlépe po dešti, ale už za slunečného počasí. Není pak potřeba je bezpodmínečně oplachovat.
Kuličky z trsů očešete pomocí hřebene s širokými mezerami nebo kuchyňskou vidličkou. Podívejte se na video, jak to jde rychle a jednoduše. A ještě si u toho neobarvíte ruce. Šťáva z bezinek totiž dost barví. Dřív si s ní ženy přibarvovaly vlasy.
Bobule po očesání ještě proberte a vyřaďte nezralé. Já si pak bezinkové kuličky nasypu na plech a nechám tak den ještě zavadnout. Sušte je na plechu v troubě rozehřáté na 40°C, dokud nebudou suché. Než je uložím do skleničky, nechám je ještě tak den „vydýchat“ na plechu a uchovávám je v temnu.
POZOR! Syrové a především ne úplně zralé bobule bezinek obsahují látku (sambunigrin), která způsobuje zvracení a průjem. Dobrou zprávou je, že tahle látka se při 76°C rozkládá a pak už našemu tělu nepůsobí problém.
Bezinky je nutné tepelně upravovat a používat jen úplně zralé bobulky, jinak způsobují průjem a zvracení.
Pokud tedy vymačkám šťávu z bezinek, nesmím ji pít bez tepelné úpravy – je potřeba ji zahřát na 80°C a sterilizovat 20 minut. Jinak z toho je průšvih.
Stejně bezpečné, jako tepelně upravené bezinky, jsou i sušené bezinky.
BEZINKOVÝ SIRUP Ingredience : 1l otrhaných a omytých bobulek (je to cca 0,6kg) 0,3 - 0,5kg cukru 20g kyseliny citronové nebo 1 vymačkaný citron (bez pecek) volitelně celá skořice 2ks, badyán 2ks a hřebíček 5ks. Z 1l bezinek se připraví cca 1l sirupu. Postup: Sirup uchovávat v chladu. Tento sirup můžou i děti. Může se z něj připravit šťáva, ochutit čaj nebo jen tak mlsnout lžíce. Podávat preventivně 2x-3x denně 1 lžíci, děti lžičku. Pokud již onemocnění propuklo, dávat 8-10x denně 1 lžíci a děti lžičku. TIP: Z vylisované bezinkové hmoty je možné si připravit zdravý čaj - 1 lžíci zalít 0,25l vroucí vody (lze i zamrazit po lžících a využít později). Lze dochutit medem.
BEZINKOVÝ LIKÉR Ingredience : 1l otrhaných a omytých bobulek (je to cca 0,6kg) 0,3 - 0,5kg cukru (podle chuti) 1 zarovnaná lžíce mleté kávy 0,5l rumu nebo vodky celá skořice 2-3ks, badyán 2ks a hřebíček 5-10ks. Z 1l bezinek se připraví cca 2l sirupu. Postup: Likér je dobrý proti bolestem, protože alkohol efekt na bolest nervů zvýrazňuje. Ale i bezinkový sirup působí proti bolesti. Kvůli obsahu alkoholu nemůžou likér děti, těhotné a kojící matky. Podávejte preventivně 1x denně malou štamprličku. Pokud je nějaký problém, tak 8-10x denně 1 lžíci. TIP: Z vylisované bezinkové hmoty je možné si připravit zdravý čaj - 1 lžíci zalít 0,25l vroucí vody (lze i zamrazit po lžících a využít později). Lze dochutit medem.
BEZINKOVÁ MARMELÁDA Ingredience : 1kg otrhaných a omytých bobulek 1kg cukru (nebo dle návodu na želírovacím cukru) volitelně 1ks celé skořice Postup: Marmeláda se může jíst preventivně cca 3 lžíce denně, děti 3 lžičky. Pokud již onemocnění propuklo, jíst 8-10 lžíc denně. TIP: Z propasírové bezinkové hmoty je možné si připravit zdravý čaj - 1 lžíci zalít 0,25l vroucí vody (lze i zamrazit po lžících a využít později). Lze dochutit medem.
BEZINKOVÝ ČAJ Ingredience : 1lžíce sušených bezinek 0,25l vroucí vody volitelně med na dochucení Postup: Pije se 1 denně preventivně, 3x denně při problémech.
Z bezinek si můžete také připravit bezinkové víno a dávkovat ho stejně jako likér. Já si víno nevyrábím, mám radši to z hroznů.
Zkuste si nějaký recept, při jeho výrobě si krásně provoníte domov bezinkovou vůni a až se vás zima zeptá, co jste dělali na podzim … však to znáte.
Ať jste zdraví
Naučte se využívat sílu 5 bylinek a jednoho daru přírody pomocí eBooku ZDARMA: Chcete se ZAČÍT VYUŽÍVAT SÍLU pěti běžně dostupných "multifunkčních" bylinek při bolesti v krku, horečce, kašli, nachlazení a rýmě nebo průjmu a omezit tak množství klasických léků? Chcete si vytvořit základ vaší vlastní bylinkové lékárny? Bylinky mají obrovskou léčivou sílu a moc, prověřenou generacemi babiček před námi.
Sama mám s bezinkovou šťávou, sirupem i likérem výborné zkušenosti. Při neuralgii trojklaného nervu mi hodně pomohl. Teď ho již delší dobu užívám na tlumení bolestí bederní páteře a zánětu ischiadiku.
Používám i při nachlazení, rýmě, při problémech s dutinami a dýchacími cestami.
Protože jsem na invalidním vozíku, kupuji si bezinkovou šťávu vyrobenou v Německu, protože obsahuje pouze šťávu z bobulí a šťávu z citronu.
Paní Věro,
jsem moc ráda, že sdílíte svoji zkušenost. Všem nám to jen potvrzuje, jak jsou bezinky úžasný dar přírody. Jen ho člověk musí poznat a využít.
Přeji vám jen dobré a ať jste zdravá.
Krásny den
Vendy