Super léčivé schopnosti česneku

Smrdíš. Ty jsi zase jedl česnek. No fuj, nelíbej mě. Znáte to?

Víte, že tahle nepříjemná vlastnost česneku je důležitou součástí jeho léčivých vlastností?

A uvažovali jste někdy nad tím, proč zápach z česneku přetrvává tak dlouho – klidně celý den a je cítit i z kůže?

VYLUČUJEME HO POTEM I PLÍCEMI

Schopnost česneku prostoupit kůží je důležitou součástí jeho léčivých účinků. Česnek obsahuje silici alin (má ji i pažitka nebo medvědí česnek). Jakmile česnek nějak narušíte – rozkrojíte, rozmačkáte, mění se alin na látku ALICIN. 

Alicin má antibiotické (protibakteriální), protivirové a protiplísňové účinky.

Zajímavé je, že pokud celý česnek oloupete a bez krájení ho sníte, tak allicin téměř neobsahuje. Účinky alicinu netrvají dlouho, celkem brzy se rozpadá. Pro co nejsilnější účinky se doporučuje ho po narušení nechat 5 až 10 minut odležet a pak sníst.

Když ho sníte a začnete trávit, začne se tenhle alicin rozkládat na další sloučeniny. Jediný způsob, jak je plně strávit, je přes krevní oběh a ten je vylučuje potem a plícemi. Proto se nám účinné látky dostanou krásně do celého těla přesně tam, kde je potřebujeme. Úžasné, že?

Můžete to zažít, i když česnek jíst nebudete.

Stejný proces u vás totiž nastane, když si namažete chodidla (popřípadě hrudník) česnekovým olejem. Můžete tak dostat účinné látky česneku do těla, i když vám česnek nechutná a nedovedete si představit ho jíst syrový.

Pro mě je to docela pecka, sníst syrový česnek a tak radši využívám česnekový olej. Zkuste, co vám vyhovuje víc.

POTRAVA PRO PŘÁTELSKÉ BAKTERIE VE STŘEVECH

Česnek obsahuje také sacharid INULIN, důležité prebiotikum – potravu pro naše střevní bakterie. 

Pro nás je to nestravitelná složka stravy, která ale představuje velice důležitou potravu pro přátelské bakterie (probiotika) a vytváří vhodné podmínky pro jejich správný růst a aktivitu. A jak známo 70% naší imunity je ve střevech.

Inulin obsahuje i sedmikráska, o které jsem psala zde.

PÁR TIPŮ K ČESNEKU:

  • Stroužky česneku se zelenými výhonky nemusíte vyhazovat. I ty mohou být pro vaše zdraví prospěšné - obsahují totiž antioxidanty (uvádí se, že i víc než mladší stroužky). Česnek s klíčky je starší a už nebude mít tak silné léčivé účinky.
  • Neskladujte česnek v lednici, ale na chladném suchém místě. Chlad a vlhkost uvnitř ledničky způsobí, že zelené výhonky vyrostou dříve a ztratí se hodně léčivých látek.
  • Vařením snižujete množství účinných látek, které česnek obsahuje v syrové formě. Česnek byste neměli zahřívat nad 60 °C. Vyšší teploty ničí alicin, který může za jeho “superschopnosti”. Do jídel ho tedy přidávejte až na závěr a pokud možno už nevařte.
  • Pokud nechcete, aby vám po konzumaci česneku "smrdělo" z pusy, snězte jablko, rozžvýkejte kousek máty nebo čerstvou zelenou petrželku.

O skvělých účincích petrželky na náš organismus jsem napsala v článku: Petrželku nepoužívejte jen jako ozdobu. 

Použití:

nachlazení, rýma
chřipka, horečka
bakteriální infekce
vysoký krevní tlak
záněty průdušek
podpora imunity
optimalizuje hladinu cholesterolu
zánět močových cest
bolest v krku
trávení
paraziti
cukrovka druhého typu
rakovina
plíseň kožní a nehtová
opar

DÁVKOVÁNÍ ČESNEKU

Nejlépe je jíst 1-2 stroužky česneku denně v syrovém stavu. Jako prevence ale maximálně 3 týdny a pak týden vynechat.

Velmi se hodí při příznacích nachlazení nebo chřipky, kdy máte pocit chladu a jste zahlenění. Po rozkousnutí zahřeje jazyk a uvolňuje hleny v těle.

Pokud chcete česnekem posílit srdeční zdraví, můžete ho klidně i krátce tepelně upravit a sníst větší množství než jen dva stroužky.

Syrový česnek nepoužívejte přímo na kůži (při plísních). Umí popálit včetně puchýřků. Vím to z vlastní zkušenosti:-) Používejte česnekový olej.

Pokud dlouhodobě používáte nějaké léky a chtěli byste syrový česnek začít používat, poraďte se nejdříve se svým lékařem.

Abyste z česneku využili účinné látky na maximum je potřeba:

  • česnek jíst v syrovém stavu
  • česnek rozrušit (rozkrojit, podrtit), aby se uvolnil alicin
  • rozrušený česnek konzumovat do 10 minut, pak se začne alicin rozpadat
  • čím čerstvější je česnek, tím má víc účinných látek

Vyrobte si česnekový olej, udělejte si topinky z česnekem nebo si dejte syrový jen tak (nejřív rozrušit :-)! Recepty z bylinek, ingrediencí z kuchyně a další přírodní vychytávky jsem sepsala v eBooku Receptář k přírodnímu léčení. Najdete v něm recepty i na česnekový sirup nebo česnekový čaj.

Chcete se uzdravovat pomocí bylinek, koření a ingrediencí z kuchyně a omezit tak klasické léky na minimum, tak jak to dělám já u nás doma? Nahlédněte do eBooku Přírodní léčení pomocí vlastní bylinkové lékárny ZDE.

Ať jste zdraví a voníte po česneku.

Vendy💚

Naučte se využívat sílu 5 bylinek a jednoho daru přírody pomocí eBooku ZDARMA:

Chcete se ZAČÍT VYUŽÍVAT SÍLU pěti běžně dostupných "multifunkčních" bylinek při bolesti v krku, horečce, kašli, nachlazení a rýmě nebo průjmu a omezit tak množství klasických léků?

Chcete si vytvořit základ vaší vlastní bylinkové lékárny?

Bylinky mají obrovskou léčivou sílu a moc, prověřenou generacemi babiček před námi.

Ukážu Vám, jak využít sílu bylin pro sebe a svou rodinu a omezit tak užívání klasických léků na minimum.
Jsem tvůrkyně online kurzu Začněte využívat sílu bylinek>> a online kurzu Využijte sílu bylinek naplno>> .
Jsem také autorka eBooku Přírodní léčení pomocí vlastní bylinkové lékárny>> , eBooku Receptář k přírodnímu léčení>> a eBooku ZDARMA eBook Začněte využívat sílu bylinek>> . Jsem mamka tří dětí a manželka skvělého muže. Můj příběh si přečtěte zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.